Selecteer een pagina

Breda, 23 januari 2024: Na een recente uitspraak door de overheid waarin de meeste behandelingen door pedicures vrijgesteld zijn van btw, heeft Nathalia van der Ark, directeur van opleidingsinstituten Esthetica en Amice, zich ingezet om samen met de Belastingdienst te onderzoeken welke gevolgen dit heeft voor schoonheidsspecialisten. Immers, de voorwaarde die gesteld wordt aan pedicure behandelingen: “als het niet behandelen een risico voor de gezondheid van de klant vormt”, is ook van toepassing op behandelingen die uitgevoerd worden door schoonheidsspecialisten.

Nathalia van der Ark is verheugd over de btw-vrijstelling op niet cosmetische pedicurebehandelingen en heeft in december 2023 meerdere webinars gegeven om pedicures mee te nemen in deze verandering. Al snel besefte zij dat dit niet alleen van toepassing zou moeten zijn op pedicure behandelingen, want ook schoonheidsspecialisten voeren behandelingen uit die anders een medisch risico voor de klant kunnen worden. Van der Ark is in overleg met de Belastingdienst gegaan om duidelijkheid te krijgen welke soort behandelingen in aanmerking zouden moeten komen voor btw-vrijstelling. Dit zouden bijvoorbeeld acne behandelingen kunnen zijn waar “bij niet behandelen ontstekingen, littekens en/of depressieve klachten kunnen ontstaan”.

Het zou een mijlpaal voor schoonheidsspecialisten zijn als diverse huidbehandelingen ook onder de btw-vrijstelling gaan vallen. Nathalia van der Ark zegt: “Dat zou een waardevolle erkenning zijn voor wat schoonheidsspecialisten bijdragen, voor de kwaliteit en dienstverlening die zij bieden. Zij voorkomen veel huidproblemen en gaan ook psychische klachten tegen met adequate behandelingen”.

Nathalia van der Ark verwacht de komende weken de gesprekken met de Belastingdienst af te ronden. Zodra de toepassing van de btw-vrijstelling duidelijk is, zal zij via Esthetica en Amice een webinar aanbieden om de nieuwe regeling zo duidelijk mogelijk toe te lichten.