7 adviezen over zonnebrandcrème

Het aantal mensen met huidkanker neemt fors toe. Zonnebrandcrème smeren is belangrijk om je te beschermen tegen de zon. Radar zocht uit waar je op moet letten en geeft 7 adviezen.

1. Bescherming tegen UVA én UVB
Dat verbranden niet goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Je kan echter zelfs huidschade oplopen als je niet verbrandt en achter het raam in de zon zit. De boosdoeners zijn de zogenaamde UVA- en UVB-straling. UVA- en UVB-straling zijn 2 verschillende soorten straling.

UVB is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt, maar óók dat je verbrandt. UVA gaat veel venijniger ter werk. UVA komt dieper in de huid terecht en beschadigt daar de huid. UVA zorgt voor rimpels in je huid. Verbranden komt dus door UVB, huidveroudering door UVA. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die tegen zowel UVA als UVB beschermt.

2. Welke factor (SPF) moet je kiezen?
De schappen bij de drogisterij puilen uit met crèmes van factor 6 tot factor 50+. Dit wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage. Tussen factor 30 en factor 50 zit echter weinig verschil. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen.

Factor 50 beschermt niet 100%, dus het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal. Een factor met een extreem lage SPF zou je eigenlijk niet moeten gebruiken. Deze bieden te weinig bescherming.

Let wel: per huidtype kan het verschillen welke factor het meest geschikt is. Overleg met een deskundige als je zeker wilt weten met welke SPF je het beste kunt smeren.

3. Tip: smeren, smeren, smeren.
Eigenlijk moeten we ons altijd tegen de zon beschermen. Het is net als met roken: je weet nooit van welke sigaret je longkanker krijgt. Zo weet je bij de zon nooit precies welke keer huidkanker veroorzaakt. Als je je hele lichaam goed wilt insmeren, heb je een hoeveelheid ter grootte van een borrelglaasje nodig.

Een slimme truc is om 5 minuten nadat je je hebt ingesmeerd, je nog een keer in te smeren. Dan ben je waarschijnlijk overal goed geweest. Als je de hele dag in de zon blijft, moet je het smeren regelmatig herhalen. Het beste is om je iedere 2 uur in te smeren.

4. Is waterproof / waterresistante crème nodig?
Wanneer er op zonnebrandcrème waterproof of waterresistant staat, dan betekent dit dat de crème ook in het water beschermt. Het is echter niet zo dat het blijft zitten tijdens het zwemmen. Na het zwemmen moet je dus weer smeren – zelfs als de crème waterresistant is.

5. Een goedkope of dure crème aanschaffen?

Zonnebrandcrème in Nederland heeft altijd de factor die het belooft. Dus factor (SPF) 30 is ook echt SPF 30. Er zijn wel kleine verschillen. Duurdere crèmes hebben in sommige gevallen betere filters, die je dus beter beschermen.

6. Let op de ingrediënten
Er zijn een paar ingrediënten waar je op kan letten.

  • Parfums – Sommige crèmes hebben een lekker geurtje meegekregen, zoals citrus. Toegevoegde parfums kunnen in combinatie met zon echter voor pigmentvlekken zorgen. Niet kopen dus.
  • Alcohol – Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit: geen fijn ingrediënt dus.
  • Zonnefilter Oxybenzone – Dit is een chemisch zonnefilter. In vergelijking met andere chemische zonnefilters wordt deze extreem gemakkelijk in de huishouding opgenomen. Deze stof kan mogelijk hormoonverstorend werken en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk. Een omstreden zonnefilter dus.

7. Bescherm je dagelijks
Huidkanker komt het meest voor in het gezicht en dat is geen toeval. Ons gezicht wordt het meest blootgesteld aan de zon. Het is dus belangrijk om je huid dagelijks te beschermen, ook in de winter.

Gebruik elke dag dat je langer dan een half uur in de zon bent een crème met een beschermingsfactor, minimaal SPF 15. Een lagere factor is niet afdoende en ook mannen moeten zich dagelijks beschermen. Het dient als je basis anti-rimpelcrème! Zon (en roken) zorgen voor de meeste rimpels.

Mooie spreiding

Vanaf 2017 is er de mogelijkheid om te starten met termijnbetalingen en met het onderdeel Ondernemen voordat je aan de vakopleiding begint in september of oktober.

Termijnbetalingen

Door de termijnbetalingen te starten in het begin van het jaar creëer je de mogelijkheid om de totale kosten te spreiden over een langere periode. Hierdoor worden de maandelijkse termijnbedragen een stuk lager. Kijk hiervoor naar jouw opleiding bij “Kosten”. En dat niet alleen, ook de studiebelasting verdeel je zo over meer tijd!

Ondernemen

In het eerste kwartaal van het jaar start je met de lessen Ondernemen. Voor dit onderdeel maak je een portfolio aan de hand van opdrachten die je van ons krijgt. Hoewel je nog niet op de hoogte bent wat betreft het beroep zelf, kun je deze opdrachten toch maken. Wij zijn er immers om je daarmee te helpen. Kijk voor wat het onderdeel Ondernemen inhoudt hier.

VERGOEDING VERZEKERING VOOR PEDICURE BEHANDELING

Vanaf januari 2015 gelden andere voorwaarden voor de vergoeding van pedicurebeandelingen vanuit de basisverzekering. Om te bepalen of iemand recht heeft op de vergoeding van pedicurebehandelingen, wordt gebruik gemaakt van zorgprofielen. Er zijn vier zorgprofielen, waarbij geldt: hoe hoger het zorgprofiel , hoe meer noodzakelijke voetzorg. De zorgprofielen worden vastgesteld door een podotherapeut met een geldige registratie in het KP (Kwaliteitsregister Paramedici).

LEES HIER MEER OP WWW.ZORGWIJZER.NL

Allround Schoonheidsspecialist

Aanmelden voor nieuws van Esthetica

Schrijf je in op de nieuwsbrief, dan mis je niets.

Bedankt, je ontvangt nog een bevestigingslink per E-mail